Akkrum - Akkrum


Akkrum

is goed bereikbaar vanuit het "Prinses Margrietkanaal" via de "Boorne" alsmede vanaf het "Sneekermeer via de "Meinesloot". De naam is te danken aan het feit dat "Akkrum” in een bocht (A-krom) aan de "Boorne" is ontstaan. In deze plaats is F.H. Kuipers geboren, die in 1866 naar Amerika emigreerde en daar een vermogende man werd. Tijdens een bezoek aan zijn geboorteplaats werd hij enorm overweldigd door de heersende armoede en ellende en heeft een stichting opgericht en het armenhuis "Coopersbrug" laten bouwen. Een ander monument met een uiterst indrukwekkende tuinkoepel vindt u bij het gebouw "Welgelegen", dat destijds een opvangtehuis was voor alleenstaande dames, afkomstig uit een goed Fries oudershuis. Het terras van het hotel-café-restaurant "Goerres" biedt u een prima overzicht over het alledaagse doen en laten van deze gezellige kleine plaats. De plaats is tegelijkertijd ook de poort naar de populaire Turfroute.

Bezienswaardigheden:
Huize "Coopersbrug"
Huize "Welgelegen"
Kerk met orgel die u echt gezien moet hebben, een preekstoel, een herenbank en 4 fraai beschilderde glasramen uit 1761.
Oversteek van de snelweg A6 per boot

Informatie voor de schipper:
Een doorvaart door het centrum is helaas niet meer mogelijk.
U vindt voldoende ligplaatsen aan de "Meinesloot" van waaruit het centrum goed te voet bereikbaar is. Nabij het centrum zijn in de passantenhaven slechts enkele ligplaatsen beschikbaar.
Let op bij de doorvaart onder de bruggen! De doorvaarten zijn gedeeltelijk niet of slecht zichtbaar of - zoals bij de spoorbrug die eigen doovaartijden heeft - uitermate smal.
Een highlight is natuurlijk de oversteek van de snelweg A6!!!
Het bevaren van de "Turfroute" kan vanaf "Oldeboorn" alleen met schepen met een geringe diepgang en een geringe opbouwhoogte geschieden. Indien aan alle eisen is voldaan, wordt de volkomen rustige reis een pakkende belevenis.

Evenementen
Kampioenschap touwzwaaien
Kampioenschap mastklimmenWaterkaart