Sneek - Snits


Sneek

is met zijn ongeveer 25000 inwoners één van de bekendste stad der "Elf Steden". Volgens de geschiedenis verkreeg deze stad in 1294 stadsrechten. Het symbool van Sneek, de in 1631 gebouwde watertoren, is een overblijfsel van de vesting, die aan het einde van de 15e eeuw werd vernieuwd. In deze tijd was "Sneek" het belangrijkste handelscentrum aan de toenmalige "Middelzee". Door de vele moderniseringen in de laatste decennia heeft de stad helaas veel flair verloren, zodat tegenwoordig helaas alleen nog maar de omgeving rondom het marktplein de moeite waard is. Verder is dit een echte winkelstad, vergelijkbaar met één van de vele honderden winkelsteden in Duitsland. Om een indruk over de indrukwekkende vesting van deze stad te krijgen, is een bezoek aan het Friese scheepvaartmuseum een echte aanrader. Hier vindt u niet alleen stukken van historische scheepsbouw maar ook bijna originele woonruimtes en een maquette uit de roemvolle tijden.

Bezienswaardigheden:
"Martini-Kerk" uit 1498
Stadhuis in rococo stijl uit de 15e eeuw
Marktplein uit de 15e eeuw
"Waterpoort" uit 1613
"Marinus Kerk" uit 1871
Watertoren uit 1909
Scheepvaartmuseum
het Ned. Modelspoorwegmuseum
"Wilhelminapark"
Sneker Oudheidskamer

Informaties voor de schipper:
De doorvaart door "Sneek" is vooral in de zomermaanden een flinke uitdaging voor iedere schipper, omdat u meerdere bruggen moet passeren en de vaargeul weinig uitwijkmogelijkheden biedt.
De mooiste ligplaatsen vindt u in de kolk onderaan de watertoren. Omdat het aantal ligplaatsen begrensd is, is het raadzaam om tijdens het hoogseizoen al in de vroege namiddag een plekje te bemachtigen om daarna in alle rust een wandeling naar het marktplein te maken.

Evenementen:
Kermis in het, 3e weekend in mei
"Sneek-Week", 1e week van augustus met aansluitend "Skûtsjesilen“
"Swinging Sneek" tijdens het laatste weekend in augustus
Rit met de stoomtrein naar "Stavoren"
Markt, iedere zaterdagmorgen
Het meest bekend van de stad Sneek is wel De Waterpoort uit de 17e eeuw. Sneek is ook een moderne stad, gebouwd op rijke historie. Bezienswaardigheden zijn o.a. ook het Fries Scheepvaartmuseum, de Sneeker oudheidskamer, het Nederlands Modeltreinen Museum, en het landhuis Epemastate in Ysbrechtum. De alom bekende Sneekweek, compleet met vlootschouw en wedstrijden trekt ieder jaar een groot aantal bezoekers.Waterkaart