Stavoren - Starum


Stavoren

Gesticht in de 5e eeuw v. Christus en is samen met Dokkum de oudste Friese stad. Waarschijnlijk werd deze kolonie al in 313 voor Christus opgericht, maar wordt de eerste keer pas in 991 in verband met de overval door de Vikingen vermeld. Zodoende was deze plaats toen al een gewild doelwit voor plunderingen. Van steden zoals "Enkhuizen", "Hoorn" en zelfs "Amsterdam" was er toen nog geen sprake. In 1060 verkreeg Stavoren stadsrechten en werd later lid van de "Hanse". In 1345 mislukte "Willem IV" de poging tot verovering van de toenmalige Friese metropool, wat tegenwoordig nog te zien is aan het monument aan de dijk ten zuiden van de stad. Het stadssymbool is het beeld van de "Vrouwe van Stavoren", te vinden in de ouden buitenhaven in de buurt van de kleine sluis. Rondom haar is een legende geweven die de ontplooiing en het verval van haar bakermat weergeeft.
Tegenwoordig is de stad één brok gezelligheid en kent een fantastische ligging ten opzichte van de Friese Meren en het IJsselmeer. In de zomermaanden is er een lijndienst vanuit Stavoren naar Enkhuizen. Een mooie boottocht, vooral gecombineerd met een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Bezienswaardigheden:
Oude buitenhaven met zijn peil en leugenbankje aan het eind van de golfbreker
"Vrouwe van Stavoren"
Gemaal uit de jaren 60 met een pompvermogen van 6000 m3/min

Informaties voor de schipper:
Komend vanaf het binnenland vindt u de mooiste ligplaatsen voor de sluis, de "Warnservaart" en rechts afslaat. Aan beide oevers voor de "Koebrug" kunt u afmeren en ligt ook goed beschut bij harde wind.

Evenementen:
Rit met de stoomtrein naar "Sneek"Waterkaart