Weerribben en Wieden (NW-Overijssel)


Weerribben en Wieden

Dit gebied met een oppervlakte van 10.000 ha is sinds 1992 een nationaal park. Rond 1287 werd in dit moerasgebied begonnen met het delven van turf. In 1776 en 1827 werd het land geteisterd door grote stormvloeden. Door de daaropvolgende drooglegging ontstonden sloten (Weer) die volliepen met water. Gelijktijdig ontstonden droge heuveltjes (Ribben) die dit gebied hun naam gaven. Het piepkleine plaatsje "Ossenzijl" is de poort naar dit grootste samenhangende moerasgebied. Een bezoek aan het museum "De Weerribben" is zeker een aanrader. De bezoeker krijgt zowel de geschiedenis als ook interessante wetenswaardigheden over de flora en fauna van dit landschap op een boeiende manier uitgelegd. Tevens kan men hier kleinere rondvaarten onder deskundige leiding met een fluisterbootje boeken. Als u de vaarweg niet afslaat richting "Steenwijk" maar kiest voor een fantastische vaart door de "Kalenberger Gracht" zult u één van de mooiste waterwegen van Nederland leren kennen. De oevers van dit kanaaldorpje zijn omrand door schitterende rietgedekte huisjes die vaak gebruikt worden als vakantiehuisjes voor rijke stedelingen.

Bezienswaardigheden:
Het natuurreservaat met het museum "De Weerribben" en natuurlijk de "Kalenberger Gracht"

Informaties voor de schipper:
Ligplaatsen vindt u aan de dorpskade in "Ossenzijl" en in de jachthaven "De Kluft", die voor een overnachting beter geschikt is.
De "Kalenberger Gracht" mag uitsluitend stapvoets worden bevaren. Ten eerste is er ongelooflijk veel te zien en bovendien is de gracht op sommige plekken erg nauw. Ongeoefende schippers doen er goed aan de fenders naar buiten de hangen.
In de "Kalenberger Gracht" heeft u zo goed als geen plek om af te meren. De eerste ligplaatsen vindt u in "De Wetering", "Giethoorse Meer" en "Blokzijl".

Evenementen: